Documentaire over countrygitarist Fred Eaglesmith die eigenlijk Frederick Elgersma heet en uit een Friese immigrantenfamilie in Ontario komt. Zijn bezoek aan Friesland brengt hem terug naar zijn roots.
Fred Eaglesmith noemt hij zichzelf, de Canadese zanger, gitarist en liedschrijver die met zijn alternatieve countrymuziek een trouwe schare fans heeft opgebouwd. Zijn geboortenaam is echter Frederick Elgersma, telg uit een Friese immigrantenfamilie in Ontario. Filmmaker Huib Stam filmt Eaglesmith in Canada, en ook als hij voor het eerst Friesland bezoekt. Op een winderig kerkhof loopt hij tussen de graven met zijn familienaam erop, en krijgt hij uitleg van een ver familielid. Hij voelt verwantschap met het land, dat hem aan Canada doet denken. 'Dit had Lake Ontario kunnen zijn,' zegt hij rijdend langs het water. Door het bezoek verliest hij enkele vooroordelen over zijn voorouders en zijn familie. Hij vertelt over zijn religieuze opvoeding en zijn leven als muzikant. Stam volgt hem ook on the road, met de aftandse toerbus, de eeuwige kleedkamers en het podium en natuurlijk met veel muziek.

Credits

Scenario
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
Omrop Fryslân
Distributie
Public Film

Titel: There Ain't No Easy Road
Jaar: 2002
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01