Ga naar inhoud
Portret van de in 2004 vermoorde filmmaker en omstreden columnist Theo van Gogh, opgebouwd uit voornamelijk interviews, waarin hij ook als interviewer optreedt - van zichzelf en Pim Fortuyn.
'Van de vier mensen die hier geweest zijn, zeiden er drie: Theo van Gogh? Die is over vijf jaar dood.' Met die profetische woorden, uitgesproken door Jeroen de Pauw in een interview met Van Gogh, begint de documentaire over de in 2004 vermoorde filmmaker en omstreden columnist. Van Gogh reageert op zijn gebruikelijke wijze: met veel lawaai en bluf: 'Ik denk dat ik een jaar of 87 word.' Het portret is grotendeels samengesteld uit fragmenten van televisie-interviews. Niet alleen als geïnterviewde, maar ook als interviewer, van zichzelf en van Pim Fortuyn. Duidelijk wordt dat met de dood van Van Gogh en Fortuyn twee belangrijke strijders voor de vrijheid van meningsuiting verloren zijn gegaan. Van Gogh is vooral te zien als voorvechter van het vrije woord - onder andere in het debat over vrijheid van meningsuiting, dat in de open lucht in Amsterdam plaatsvond. En in een inmiddels beroemde homevideo, waarin een onder zware bewaking staande Ayaan Hirsi Ali en Hans Teeuwen op bezoek zijn, en er cynische grapjes worden gemaakt over hun dood.

Credits

Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Column Film
Omroep
Human TV

Titel: Theo van Gogh? Die is dood
Jaar: 2009
Duur : 48 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.