Ga naar inhoud
Volgens een oude voorspelling begint in 2012 een tijdperk van mondiale harmonie. De periode tot dit Indiaanse 'jaar 0' wordt gekenmerkt door toenemende bewustwording, maar ook door een reeks natuurrampen.
In de geschiedenis vallen profeten op door hun gruwelijke hand van voorspellen. Daarom is het bemoedigend dat zo'n vierhonderd sjamanen, van beide Amerikaanse continenten, een zonniger kijk hebben op de toekomst. Filmmaker Wiek Lenssen was aanwezig bij hun bijeenkomst in het Amazone-regenwoud, waar ze voorspelden dat een gouden tijdperk van mondiale harmonie aanbreekt in 2012. De periode tot dit Indiaanse 'jaar 0' wordt gekenmerkt door toenemende bewustwording, maar ook door opeenvolgende natuurrampen. Lenssen portretteert medicijnman en regenmaker Don Julian en de ziener Zwervende Wolf, beiden Maya-indianen uit Guatemala. Hij structureert hun kennis, gedachten en handelingen volgens de dertien dagen durende weekkalender van de Maya's - van de 'dag van de kracht van het overleven' tot en met de 'dag van de reis naar het uitgangspunt' - met filmische verwijzingen naar de natuurkrachten en veel sympathie voor deze rentmeesters der Aarde.

Credits

Coproducent
Scenario
Mixage
Productiebedrijf
Productiebedrijf
Kleine Beer Films bv
Distributie
Lava Filmproducties en distributie

Titel: The Year Zero
Jaar: 2001
Duur : 1 uur, 25 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still