Ga naar inhoud
Still

The West Lusaka Man

Regie: Walter Stokman
Indringend verslag van de vergeefse pogingen van Roel Goossens ouders om hun zoon in Zambia vrij te krijgen. Hij is volgens hen ten onrechte tot de doodstraf veroordeeld.
Indringend verslag van de vergeefse pogingen van Roel Goossens ouders om hun tot de doodstraf veroordeelde zoon naar Nederland te halen. De avonturier zit sinds 2001 vast in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka, voor moord op een jonge vrouw. Regisseur Walter Stokman volgt de ouders en hun advocaat onder meer tijdens bezoeken aan de plaats des onheils, maar probeert ook zelf de toedracht te achterhalen. Het blijkt een onmogelijke taak: er is nauwelijks bewijs en getuigen spreken elkaar tegen. Door interviews met de dapper voortstrijdende ouders en fragmenten uit brieven die Roel schreef, komt de nachtmerrie waarin de familie leeft heel dichtbij. Opzienbarend is de openheid waarmee ouders en broer de minder positieve kanten van hun naaste bespreken, vroeger 'een schriel ventje' dat zich eerst bij de commando's en later in Zambia wilde laten gelden. Zijn poging daar flink te verdienen aan de verkoop van alcoholische mixdrankjes mislukte. Toch geloven de ouders in zijn onschuld, Stokman neemt geen stelling.

Credits

Set geluid
Sound Design
Omroep
VPRO TV
Distributie
VPRO Sales & Festivals
Titel: The West Lusaka Man
Jaar: 2007
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2007
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.