Ga naar inhoud
Documentaire portretteert een aantal inmiddels gepensioneerde eerste kosmonauten die terugkijken op hun heroïsche daden die geheel in het teken stonden van de Russische propagandamachine.
Eind jaren '50 werd in de Sovjet Unie een aantal piloten geselecteerd voor een gevaarlijke en geheime missie: de eerste vlucht in de ruimte. The Red Stuff - een verwijzing naar de Amerikaanse tegenhanger The Right Stuff - portretteert een aantal inmiddels gepensioneerde eerste kosmonauten. In hun eigen omgeving kijken zij terug op hun heroïsche daden die geheel in het teken stonden van de Russische propagandamachine. Ze vertellen hoe ze onwetend werden klaargestoomd. En nadat in 1957 eerst een onbemande satelliet en later een met het hondje Layka de ruimte in werden geschoten, vloog op 13 april 1961 de eerste kosmonaut, Yuri Gargarin, in een baan rond de aarde. In '62 werden zelfs drie mannen in de daarvoor veel te kleine cabine gelanceerd. De interviews worden afgewisseld door unieke archiefbeelden, gedichten en propagandaliedjes. Deze illustreren de verhalen in een film over kameraadschap, schuld en trots.

Credits

Uitvoerend Producent
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
VPRO TV
Distributie
Public Film

Titel: The Red Stuff
Jaar: 1999
Duur : 1 uur, 18 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2000

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.