Ga naar inhoud
Still

The One All Alone

Regie: Frank Scheffer
Edgard Varèse (1883-1965) zette vrijwel in zijn eentje het bestaande idee van muziek op zijn kop. De film wisselt wisselt interviews af met talloze fragmenten uit Varèse's muziek.
Edgard Varèse (1883-1965) zette tijdens zijn leven vrijwel in zijn eentje het bestaande idee van muziek op zijn kop. Hij liet slechts een klein oeuvre achter maar dat bleek vrij van alle heersende muziekstromingen te zijn gecomponeerd. De meeste componisten die zijn muziek voor het eerste hoorden, vertellen dat ze met stomheid waren geslagen. Harmonie en melodie bleek Varèse ver achter zich te hebben gelaten. En waar percussie meestal een basale, dienende rol had in klassieke muziek, plaatste Varèse die prominent op de voorgrond. Waar kon deze muziek vandaan komen? Regisseur Frank Scheffer probeert in The One All Alone duidelijk te maken wie Edgard Varèse was en probeert een idee te geven van zijn inspiratiebronnen. Van het rumoer van de grootstad tot het ritme van de trein die achterlangs het kleine Franse huis van zijn grootvader reed. Scheffer wisselt de interviews af met talloze fragmenten uit Varèse's muziek.
Titel: The One All Alone
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 29 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2009
Gouden Kalf Competitie Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still