De regis­seurs van deze docu­men­taire filmden achter de schermen bij de Servische jongeren­be­weging Otpor! in de span­nende weken vooraf­gaand aan de omver­w­er­ping van Milo­sevic’ régime.
Regis­seurs Kata­rina Rejger en Eric van den Broek filmden achter de schermen bij de Servische jongeren­be­weging Otpor! (Verzet!) in de span­nende weken vooraf­gaand aan de omver­w­er­ping van Milo­sevic’ régime. De geweld­loze activisten van Otpor! waren gewend hun werk en voor­berei­dingen geheim te houden. Velen van hen waren al meer­malen gear­resteerd en mishan­deld; de geheime dienst hield hen voort­durend in de gaten. Toch wisten Rejger en Van den Broek, met behulp van een eenvoudige digi­tale camera, een groot deel van de machinerie van Otpor! in beelden te vangen. Boven­dien wordt duidelijk dat de organ­isatie, die zelf volhield geen leider te hebben, met behulp van mobiele tele­foons en laptops uiterst strak werd geleid. Otpor! blijkt een grote rol te hebben gespeeld bij de volk­sop­stand van een miljoen mensen die Milo­sevic zijn verkiez­ingsned­er­laag deed toegeven.

Titel: The Making of the Revolution
Jaar: 2001
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01