Ga naar inhoud
Documentaire dwarsdoorsnede van de verschillende manieren waarop en de redenen waarom de Roma in Servië hun zigeunermuziek maken.
The Last Hole on the Flute begint met een wetenschappelijke uitleg over de werking van het oor, en de schade die blootstelling aan een te groot aantal decibellen kan veroorzaken. Cut naar de volgende scène, waarin een man zijn oor heeft verstopt in de trechter van een trompet, waar een andere man hartstochtelijk hard op blaast. Daarmee wordt in essentie de band beschreven die de Servische Roma hebben met muziek. Met weinig woorden, maar met een bijzondere cameravoering, laat de film zien en horen hoer sterk die band is. 'The Last hole on the Flute' is een oud Servisch gezegde voor een 'loser'. Zigeuners gebruiken deze uitspraak geregeld om hun ongenoegen te uiten; over de maatschappij waarin ze leven en over hun eigen levens. Toch is juist deze ellende en armoede inspiratiebron geweest voor de zigeunermuziek.

Titel: The Last Hole on the Flute
Jaar: 2005
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.