Korte documentaire over hoe op verschillende plaatsen in de wereld de herinnering aan de holocaust levend gehouden worden.
Hoe houd je de herinnering aan de Holocaust levend? Met die vraag wordt op tenminste drie plaatsen op de wereld geworsteld: in het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau in Polen, het Beit Hashoah Museum of Tolerance in Los Angeles en het United States Holocaust Memorial Museum in Washington DC. Dat gebeurt op uiteenlopende manieren. Op de plaats van het voormalige kamp vindt een constante, minutieuze, maar bijna onmogelijke restauratie van de overblijfselen plaats. In Los Angeles kunnen bezoekers niet alleen luisteren naar de verhalen van overlevenden, maar zelf meemaken hoe het voelt een gaskamer te worden binnengevoerd. En in Washington DC zijn kosten noch moeite gespaard in de jacht naar Holocaustrelikwieën, als schoenen en zelfs menselijk haar. Regisseur Oeke Hoogendijk toont ook hoe het publiek - van een toerclubje wielrenners in Auschwitz tot de schoolkinderen in het Museum of Tolerance - reageert op al die inspanningen: nog altijd met verbijstering, ongeloof en afschuw.

Credits

Mixage
Productiebedrijf
Selfmade Films
Omroep
IKON TV
VRT - Canvas

Titel: The Holocaust Experience
Jaar: 2002
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still