Korte docu­men­taire over hoe op verschil­lende plaatsen in de wereld de herin­nering aan de holo­caust levend gehouden worden.
Hoe houd je de herin­nering aan de Holo­caust levend? Met die vraag wordt op tenminste drie plaatsen op de wereld geworsteld: in het Staatsmu­seum Auschwitz-Birkenau in Polen, het Beit Hashoah Museum of Toler­ance in Los Angeles en het United States Holo­caust Memo­rial Museum in Wash­ington DC. Dat gebeurt op uiteen­lopende manieren. Op de plaats van het voor­ma­lige kamp vindt een constante, minu­tieuze, maar bijna onmo­gelijke restau­ratie van de overbli­jf­selen plaats. In Los Angeles kunnen bezoekers niet alleen luis­teren naar de verhalen van over­levenden, maar zelf meemaken hoe het voelt een gaskamer te worden binnengevoerd. En in Wash­ington DC zijn kosten noch moeite gespaard in de jacht naar Holo­caus­tre­lik­wieën, als schoenen en zelfs menselijk haar. Regis­seur Oeke Hoogendijk toont ook hoe het publiek — van een toer­clubje wiel­ren­ners in Auschwitz tot de schoolkinderen in het Museum of Toler­ance — reageert op al die inspan­ningen: nog altijd met verbi­js­tering, ongeloof en afschuw. 

Credits

Mixage
Productiebedrijf
Selfmade Films
Omroep
IKON TV
VRT - Canvas

Titel: The Holocaust Experience
Jaar: 2002
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01