Open­hartig portret van de Amerikaans-Neder­landse componist Jeff Hamburg die een persoon­lijke reis maakte naar Oekraïne om de waarheid te achter­halen over zijn joodse familie.
De van oorsprong Amerikaanse componist Jeff Hamburg verkeerde lange tijd in het ongewisse over zijn eigen achter­grond. Hij wist dat zijn joodse voorouders afkom­stig waren uit Oekraïne maar de familie wilde door alle historische gruwelen nooit praten over het verleden. Alleen zijn tante Fanny, die Hamburg begin jaren negentig inter­viewde en wiens stem hij nog steeds op casset­te­bandjes heeft, vertelde dat zijn voorouders ooit de pogroms in Oekraïne waren ontvlucht. Om meer te weten te komen, besluit Hamburg op reis te gaan naar het gebied om de voet­sporen van zijn eigen verleden te achter­halen. Regis­seur Deborah van Ham laat zien hoe Hamburgs zoek­tocht naar zijn famil­iale én muzikale achter­grond uitein­delijk leidt tot de nieuwe, uiterst persoon­lijke compositie Biografiye, die aan het eind van de docu­men­taire te zien en te horen is. Een open­hartig portret dat laat zien hoe kennis van zijn eigen geschiedenis iemand na een lange reis eindelijk thuis kan laten komen.

Titel: Terpe kind mains, terpe - de reis van componist Jeff Hamburg
Jaar: 2009
Duur : 51 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01