Ga naar inhoud

Bitterzoet koloniaal familiedrama houdt de moderne samenleving een spiegel voor. De dood van een Nederlandse suikerfabrikant leidt in deze meedogenloze satire tot een uitbundig kat-en-muisspel terwijl een Indonesische arbeidersopstand broeit. Met onder anderen Renée Soutendijk en Hayati Azis. Openingsfilm NFF 2023.

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de stuiptrekkingen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun van hen vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Azis) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. In de oude wereld blijken principes vloeibaar en kruipt het bloed al snel waar het niet gaan kan. Net als de plantage-eigenaar blijkt het Europese kolonialisme in deze satire ten dode opgeschreven. Op het Locarno Film Festival dubbel bekroond. De officiële jury waardeerde Soutendijk als beste actrice. Sendijarević kreeg de prijs voor beste regisseur van de Junior jury.

Masterclass: Sweet Dreams
Kom op dinsdag 26 september naar de masterclass van Ena Sendijarević, regisseur van Sweet Dreams. Zij vertelt in deze Masterclass meer over o.a. absurdisme en het creëren van een eigen filmtaal. De Masterclass start met een vertoning van de film. Daarna duiken we met de regisseur dieper in de wereld achter Sweet Dreams.

Poster Sweet Dreams.jpg

Categorie: Speelfilm
Thema: Drama, Identiteit, Maatschappij, Politiek
Competities: Gouden Kalf Competitie, Premières

Gouden Kalf nominaties

Beste Costume Design (2023)
Bernadette Corstens
Beste Hoofdrol (2023)
Renée Soutendijk
Beste Bijrol (2023)
Florian Myjer
Beste Scenario (2023)
Ena Sendijarević
Beste Camera (2023)
Emo Weemhoff, NSC
Beste Montage (2023)
Lot Rossmark
Beste Film (2023)
Erik Glijnis
Beste Film (2023)
Leontine Petit
Beste Regie (2023)
Ena Sendijarević

Bekijk trailer

Stills

SweetDreams_Still#2_©EmoWeemhoff_LemmingFilm.jpeg