Documentaire over de drijfveer van vluchtekingen uit Thunesië. Van Broekhoven raakt niet alleen verzeild in de wereld der illegalen, maar stuit ook op de harde samenleving van Tunesië.
Voor 1200 euro koop je in Noord-Tunesië bij een mensensmokkelaar een overtocht naar Italië. In groepen van tachtig personen word je overgevaren en vlak voor de kust overboord gezet. De laatste 350 meter moet je zwemmen - als je dat kan. In het weekeinde van 22 september 2002 was de zee te ruw voor veertien Tunesiërs. Ze spoelden op een Siciliaanse strand aan. Een Italiaanse fotograaf legde de tragedie vast. De foto, waarop een van de drenkelingen vergeefs wordt gereanimeerd, stond wereldwijd in alle kranten. Regisseur Roel van Broekhoven gaat op zoek naar het verhaal achter deze foto. Wie was die jongen, waarom probeerde hij de oversteek te maken? Van Broekhoven raakt niet alleen verzeild in de wereld der illegalen, maar stuit ook op de harde samenleving van Tunesië. Allengs ontstaat een schrijnend beeld van de redenen waarom de Tunesische jongeren zo graag naar Europa willen. Het is eerder verveling dan armoede dat hen drijft.

Credits

Montage
DKP/Amsterdam
Omroep
VPRO TV

Titel: Sunday September 22
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 18 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still