Zoektocht naar de vraag waarom Andries Hilkemeijer, bestuursambtenaar in de Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea, in 1961 werd vermoord.
Andries Hilkemeijer, bestuursambtenaar in de Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea, werd in 1961 onder nooit opgehelderde omstandigheden vermoord, samen met twee Papoea-agenten. Regisseur Thom Verheul benadert het verhaal in twee fasen. Eerst reconstrueert hij de situatie met behulp van vroegere collega's en van archiefmateriaal. Hilkemeijer wordt, ondanks zijn goede bedoelingen, een beetje naief genoemd. Zonder goede bewapening ging hij te voet door weinig bezocht gebied. Hij maakte vervolgens de waarschijnlijk cruciale fout enkele huizen van Papoea's te laten slopen, zonder dat daarvoor vervanging was. Daarna bespreekt Verheul met Hilkemeijers vrouw en dochter hun persoonlijke beleving van het drama en van het recente bezoek dat ze, samen met een groep Papoea's, brachten aan het graf in de jungle. Tezamen verduidelijken deze verhalen de toenmalige ideeën van de Nederlanders in Nieuw-Guinea, en hun nog steeds voortdurende frustratie over het mislukte beleid.

Credits

Scenario
Set geluid
Productiebedrijf
NCRV TV
Distributie
NCRV TV

Titel: Station Hilkemeijer
Jaar: 2001
Duur : 40 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01