Ga naar inhoud
Aan de hand van een portret van een gewone familie wordt een beeld geschetst van het huidige Indonesië in de woelige periode na het bewind van Soeharto.
Schijnbaar achteloos vermengt regisseur Leonard Retel Helmrich uiteenlopende aspecten van het leven in Indonesië tot een veelkleurig panorama, dat door de kracht van beelden en scènes een band smeedt tussen het dagelijks leven, de schoonheid van het landschap en de politieke omwenteling van 1998, als een studentenopstand Soeharto tot aftreden dwingt. De filmmaker stapt tussen de demonstranten en de politieagenten, net zoals hij met zijn camera boven op een slangenjacht zit of zich, zonder interviews of voice-over, in het familieleven begeeft van een vrouw en haar twee zoons, die onder de moeilijke economische omstandigheden het hoofd boven water proberen te houden. De film toont de schaarste, het verschil tussen platteland en stad, de belangrijke rol van religie en bijgeloof en de eerste vrije verkiezingen in 42 jaar, waarbij de stemmers aandachtig het tellen van de stemmen in de gaten houden.

Credits

Set geluid
Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
Scarabeefilms
Omroep
HUMAN
Distributie
AV Management BV

Titel: Stand van de zon
Jaar: 2002
Duur : 1 uur, 34 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.