Documentaire over een strafinrichting in de republiek Tadzjikistan waar meer dan de helft van de vrouwelijke gevangen onschuldig vastzit omdat zij de straf van hun zoon of echtgenoot op zich namen.
Korte documentaire over de strafinrichting 3/13 UIP R.T. in de republiek Tadzjikistan waar meer dan de helft van de vrouwelijke gevangen onschuldig vastzit. Filmmaakster Elsbeth Dijkstra filmde de vrouwen en vertelt hun verhaal. Hoe zij de straf van hun zoon uit moederliefde op zich namen of hoe zij een echtgenoot gevangenschap bespaarde omdat deze beloofde de rest van zijn leven voor het gezin te zorgen. De vergrijpen staan nauwelijks in verhouding tot de straf: één jaar gevangenis staat voor het stelen van een ochtendjas en het stelen van een koe kost drie jaar vrijheid. Naast de gevangenen komt ook de directrice aan het woord. Haar beleid is erop gericht de dames opnieuw op te voeden als waren het haar eigen kinderen. Moralistische gedichten op de muren dienen de vrouwen tot inkeer te brengen. De vrouwen vestigen hun hoop liever op een nieuwe wet die amnestie verleent aan lichtere straffen en moeders met kinderen.

Credits

Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
VPRO TV
Distributie
IDTV Docs

Titel: Staatsinrichting 3/13 UIP R.T.
Jaar: 1999
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2000

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01