Ga naar inhoud
De Hongaars-Roemeense musicoloog Zoltán Kallós verzamelde in meer dan zestig jaar duizenden volksliederen. Een weemoedige reis langs de erflaters van de Hongaarse en Moldavische cultuur in Roemenië.

De Hongaars-Roemeense musicoloog Zoltán Kallós (1926) verzamelde in ruim zestig jaar duizenden volksliederen uit Transsylvanië en Moldavië. In deze twee gebieden in Roemenië leefden Hongaren, Csángó en Roma eeuwenlang vreedzaam naast elkaar. Kallós herinnert zich uit zijn jeugd hoe iedereen op elkaars muziek danste. Het communistische regime van Ceausescu erkende geen etniciteit en verbood folkloristisch onderzoek, waardoor veel kennis verloren is gegaan. Bij de jongere generatie, die wegtrekt naar de stad en het buitenland leeft de muziek niet meer. Het werk van Zoltán Kallós is daarom van onschatbare waarde. Songs Along a Stony Road volgt Kallós terwijl hij tussen 1999 en 2008 enkele van de belangrijkste erflaters van de volksmuziek bezoekt. Zoals Erzsi Papp (1927), die zestien was toen Kallós haar leerde kennen. Met haar intrigerende pentatonische klaagliederen begon zijn onderzoek. Een aantal van de gefilmde zangers en muzikanten is inmiddels overleden, waardoor de documentaire een testament is voor de mensen uit de streek en hun regionale gebruiken, dialecten en liederen.
Credits

Set geluid
Productiebedrijf
Zala Films
Distributie
Zala Films

Titel: Songs Along a Stony Road
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 11 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still