Ga naar inhoud
In verpleeghuis Tabitha zijn de patiënten niet meer in staat de regie over hun leven in eigen hand te nemen. Dat heeft gevolgen voor het leven van alledag, maar ook voor het levenseinde.
In verpleeghuis Tabitha zijn de patiënten niet meer in staat de regie over hun leven in eigen hand te nemen. Dat heeft gevolgen voor het leven van alledag, maar ook voor het levenseinde. Patiënt Bram de Gooijer (73) stelde ruim twintig jaar geleden samen met zijn vrouw een euthanasieverklaring op. 'Als ik in een geestelijke toestand kom waarin er voor mij geen herstel tot een redelijke levensstaat is te verwachten ... dan verlang ik dat euthanasie op mij wordt toegepast,' schreef hij in 1985, bij zijn volle verstand. Nu is De Gooijer een schim van zichzelf en de eerste gesprekken over euthanasie zijn in gang gezet. Hij lijkt echter te suggereren toch graag behandeld te willen worden als hij ziek wordt. Zijn vrouw houdt echter vol dat hij niet meer weet wat hij zegt en dat er een einde aan zijn lijden moet komen. De arts valt terug op zijn beroepscode: in geval van twijfel, kiezen voor de patiënt. Maar voor welke patiënt, die van toen of die van nu? Bekroond met een Emmy Award.

Credits

Geluidsnabewerking
Omroep
VPRO TV
Distributie
NPO Sales

Titel: Slotakkoord. Sterven in Nederland
Jaar: 2007
Duur : 49 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.