Documentaire verkenning van het grappige en tragische leven van de beroemdste jood uit de toneelgeschiedenis, getoond door de ogen van Tubal, de enige andere jood in Shakespeares Koopman van Venetië.
Van alle karakters uit de stukken van Shakespeare is Shylock een van de meest intrigerende. De film Shylock is een verkenning van het tragische, grappige en vaak ondraaglijke leven van de beroemdste jood uit de toneelgeschiedenis. Hij wordt getoond door de ogen van Tubal, de enige andere jood in Shakespeares Koopman van Venetië. Tevens is het een filosofische en filmische beschouwing over onze kijk op vreemdelingen door de eeuwen heen. In deze 'one-man-film' met Cahid Ölmez trekt een bonte stoet personages voorbij: van Portia tot Pontius Pilatus, van de koopman Antonio tot Adolf Hitler en van Dracula tot de Wandelende Jood. Maar Tubal, Shylocks enige vriend, is de hoofdpersoon. Met een knipoog brengt Tubal in kaart hoe de kijk op Shylock zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Hij heeft het over Shakespeare zelf, over theater, over geschiedenis en over ideeën. In de film wordt de gelijknamige solovoorstelling van Gareth Amstrong gecombineerd met de De Koopman van Venetië in de uitvoering en regie van TGA/Olana Mafalaani.

Credits

Production Design
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Visual Effects
Montage
Productiebedrijf
De Productie
Omroep
Joodse Omroep

Titel: Shylock
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 8 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01