Documentaire, drama en animatie komen samen in biografische schets. De psychotische negentiende-eeuwse Duitse rechter Daniel Paul Schreber schreef memoires die rijk bronmateriaal werden voor Freud en zijn opvolgers.


Met een mix van documentaire, spannend gedramatiseerde scènes en animatie is Shock Head Soul een indringende biografische schets over het leven en werk van Daniel Paul Schreber, een Duitse rechter die in 1893, op het hoogtepunt van zijn carrière, psychotisch werd. Schreber geloofde dat hij in contact stond met God via de Writing Down Machine, een voorloper van de typemachine, en dat alleen zijn transformatie tot vrouw de wereld zou kunnen redden. Zijn later gepubliceerde memoires over zijn lange verblijf in een inrichting vormden uniek bronmateriaal voor Freud en andere wetenschappers. Acteurs spelen momenten uit zijn ziekteproces na en verscheidene hedendaagse psychiaters en wetenschappers, in negentiende-eeuwse kledij gestoken, lichten de mogelijke oorzaken van zijn ziekteproces toe. Was hij een mysticus, een gelovige of een gek?


Titel: Shock Head Soul
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 23 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2012

Blik naar buiten(land)Geschiedenis

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01