Ga naar inhoud
De Malinees Salah, die een succesvol toeristenbureau runt, wordt door zijn familie, vrienden en vrouw een blanke genoemd. Hij ontkent, maar beaamt dat zijn moderne ideeën op weerstand stuiten.
De Malinees Salah Salahina Sounfountera runt samen met een collega een goedlopend toeristenbureau voor het gidsen van bezoekers uit uiteenlopende landen. Regisseur Margriet Jansen filmt hem terwijl hij een groep Duitse vrouwen begeleidt, die allemaal zeer over hem te spreken zijn. Zijn familie, zijn vrienden en ook zijn openhartig sprekende vrouw noemen hem in interviews echter allemaal een toubab, een blanke. Niet van buiten, wel van binnen. 'Hij wil niet dat onze zoon een Afrikaans karakter krijgt', aldus zijn vrouw. Salah ontkent, maar beaamt dat hij afwijkend denkt over veel zaken: 'Afrikanen moeten competitiever worden.' Met beelden van het dagelijks leven, de steden en het zonnige landschap plaatst Jansen de modern ingestelde Salah midden in de traditionele Malinese samenleving. Ondanks de weerstand blijft Salah vechten voor zijn rechten, zoals wanneer hij woedend eist dat de watervoorziening wordt hersteld: 'Stel je voor dat ik mijn klanten zo zou behandelen!' Maar dat zijn familie hem wil zien bidden, daar kan hij niet omheen.

Credits

Producent
Coproducent
Uitvoerend Producent
Sound Design
Productiebedrijf
Metropolisfilm
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Salah, een Afrikaanse toubab?
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 5 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still