Ga naar inhoud
Hoe groot de kloof tussen moslims en belijders van het 'ware geloof' in het streng gereformeerde Rijssen is, wordt duidelijk tijdens de verkiezingen. De gemeente dreigt een islamitisch raadslid te krijgen.
'Christenen die het ware geloof niet aanhangen, zijn gewoon heidenen', vindt de uitbater van de gereformeerde boekhandel in het Overijsselse Rijssen. Belcampo groeide in het SGP-bolwerk op en noemde het in zijn boek Het grote gebeuren de enige gemeente die nog even onberoerd is als op de dag van de schepping. Met enige ironie beschrijft hij hoe zich er de zo gevreesde dag des oordeels voltrekt. Toch bevinden zich onder de kleine dertigduizend inwoners tegenwoordig zo'n duizend moslims. Hoe groot de kloof tussen hen en belijders van het 'ware geloof' is, wordt duidelijk tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010, waarbij de Turk Sahin Yilmaz grote kans maakt het eerste islamitische raadslid te worden. Enkele oorspronkelijke en import-Riessenaren worden tijdens hun dagelijks leven gevolgd. Terwijl de imam vrijheid van godsdienst predikt en zijn geloofsgenoten de overeenkomsten tussen christendom en islam benadrukken, zien enkele gereformeerden de islam als een wezensvreemde dwaalleer.

Titel: Rijssens stille oorlog
Jaar: 2010
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.