Ga naar inhoud
Travelogue waarin de regisseur een onderzoek doet naar de betekenis van de dood en de prominente plaats die het inneemt in de Spaanse cultuur.
De eerste zes maanden van zijn leven woonde filmmaker Ramón Gieling in Spanje. In de railmovie Tussen twee heiligen gaat hij terug naar zijn geboortegrond, vooral om de manier terug te vinden waarop ze in Spanje met de dood omgaan. Gieling gebruikt een citaat van de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca als leidraad: `In de meeste landen heeft de dood het laatste woord. Hij komt en de blinden worden neergelaten. In Spanje niet. In Spanje worden ze geopend. Een dode is in Spanje levender als hij dood is, dan in elk ander land.' Gieling begint zijn treintocht in Baskenland, waar de dood in de vorm van terreur altijd op de loer ligt. Hij eindigt in zijn geboortedorp Frigiliana in Andalusië, waar de metselaar Antonio de dag van zijn heilige naamgenoot viert. Onderweg heeft Gieling vele gesprekken gevoerd.

Credits

Set geluid
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Distributie
Public Film

Titel: Reisverhalen - Tussen twee Heiligen
Jaar: 2002
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Reisverhalen
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.