Filmmaakster volgt haar vader die in een jappenkamp gevangen zat, per trein door het hedendaagse Japan. Als hij een oude kampbewaarder ontmoet, komen pijnlijke herinneringen boven.
Filmmaker Dorna van Rouveroy's vader, ervaren cameraman, staat eindelijk aan de andere kant, als hij samen met andere mensen van de Stichting Japanse Ereschulden op uitnodiging van de Japanse regering naar Japan gaat. Tijdens het propvolle reisprogramma probeert Van Rouveroy haar vader vergeefs te bewegen tot het tonen van zijn gevoelens. Hij maakt grapjes, doet cynisch, geeft nauwelijks een krimp als hij zijn oog in oog staat met zijn kampbeul. 'Ik kan me de harde klappen die u me gaf nog herinneren,' zegt haar vader. 'Ik ook','lacht de beul. 'Jullie waren lastige jongens.' Regen in Nagasaki legt langzaam de ziel van een kampoverlevende bloot en registreert tevens overeenkomst en verschil in houding van Japanners en Nederlanders tegenover de oorlog: zij voelen zich beide slachtoffer, maar de Japanner leeft in ontkenning, de Nederlander in verlangen naar erkenning.

Credits

Mixage
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
HUMAN
Distributie
Public Film

Titel: Reisverhalen - Regen in Nagasaki
Jaar: 2001
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Reisverhalen
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.