Ga naar inhoud
Still

Reisverhalen - De trein naar Grozny

Regie: Leo de Boer
In een reisverslag worden ontmoetingen met Kaukasische en Russische medereizigers geregistreerd die verhit discussiëren over de zin en het waarom van de Tjetsjeense oorlog.
Op 25 maart 2000, de dag dat Poetin tot president wordt gekozen, stappen documentairemaker Leo de Boer en interviewster Masja Novikova in Moskou in de trein naar de Kaukasus, richting Tjetsjenië. In een reisverslag registreren ze met twee kleine DV-camera's hun ontmoetingen met Kaukasische en Russische medereizigers die verhit discussiëren over de zin en het waarom van de Tjetsjeense oorlog. Als het spoor ophoudt, bereiken de filmmakers via taxi's, bussen, helicopters en tanks het totaal verwoeste Grozny. Daar valt de haat en de woede van de plaatselijke bevolking tegen alles wat Russisch is over hen heen. De trein naar Grozny is een voorloper van een reeks documentaires waarin filmmakers met een simpele DV-camera een treinreis maken door gebieden waar het leven van de bewoners zwaar op de proef wordt gesteld.

Credits

Scenario
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
HUMAN
Distributie
Public Film
Titel: Reisverhalen - De trein naar Grozny
Jaar: 2001
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2000
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still