Na de Vietnamoorlog werd de treinverbinding over de herbouwde spoorlijn tussen Saigon en Hanoi omgedoopt in de Herenigingsexpres. Tijdens een reis over het traject blijkt de oorlog nog alom aanwezig te zijn.
De jaren van ellende zijn voorbij, de lente is begonnen in Ho Chi Minhstad, zingt een Zuid-Vietnamese zangeres. Maar voor regisseur Jack Janssen blijft de hoofdstad van Zuid-Vietnam, waar noordelijke troepen in 1975 het presidentiële paleis bezetten, Saigon - toneel van een oorlog die in zijn hoofd zit. Op zijn reis van Ho Chi Minhstad naar het Noord-Vietnamese Hanoi, over het zeventienhonderd kilometer lange traject van de 'Herenigingsexpres', zoekt Janssen een 'nieuw lied van ideaal en werkelijkheid'. Zijn tolk, gids en exponent van het nieuwe westerse gedachtegoed is de naar een bergdorpje vernoemde Tsuong Son. Zijn geschiedenis geeft, samen met de verhalen van passanten en Vietnamese liederen die onderweg worden opgepikt, een beeld van een optimistische, maar nog altijd diep in het hart verwonde natie.

Credits

Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
Human
Distributie
Public Film

Titel: Reisverhalen - De Herenigingsexpres
Jaar: 2002
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01