Ga naar inhoud
Still

Reisverhalen - De Goudlijn

Regie: Hans Hylkema
In 1912 werd de spoorlijn geopend die Paramaribo verbond met de goudmijnen in het binnenland. Via het traject van de lijn die in 1987 werd gesloten, gaat de filmmaker op zoek naar de goudzoekers van nu.
Hans Hylkema volgt het hier overwoekerde, daar onder water gelopen spoor van De Goudlijn, de trein die vanaf het begin van de twintigste eeuw tot aan 1987 reed van Paramaribo naar het goudwingebied van Lawa. Tijdens de burgeroorlog in 1986 raakte het spoor, een project van toenmalig gouverneur en latere bouwer van de Afsluitdijk Ir. C. Lely, definitief in onbruik. Het werk van de stalen vertegenwoordiger van betere tijden is nu overgenomen door de afgedankte vrachtwagens van de 'Schiphol Express'. Hylkema komt er op zijn 180 kilometer lange reis - per wagen, voet en boot - achter hoeveel mensen, behalve de goudzoekers, voor hun welvaart afhankelijk waren van de trein. De reis door donker Suriname, hier en daar verrijkt met fragmenten uit historisch beeldmateriaal, eindigt voor de blanke Hylkema op een onverwachte plek: in het beklaagdenbankje.

Credits

Uitvoerend Producent
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
HUMAN
Distributie
Public Film
Titel: Reisverhalen - De Goudlijn
Jaar: 2002
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie Reisverhalen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still