De spoorlijn van Belgrado naar Bar die Servië met Montenegro verbindt, moest de twee broedervolken verbinden. De toegenomen spanningen tussen beide landen heeft echter zijn weerslag op het spoor.
In 1974, tijdens het regime van maarschalk Broz Tito, werd een spoorbaan aangelegd tussen Belgrado in Servië en Bar in Montenegro. Een verbinding tussen twee broedervolken, `twee ogen in hetzelfde hoofd', zoals de latere Joegoslavische leider Slobodan Milosevic het verwoordde. Maar de tijden veranderden: Milosevic zat gevangen in Den Haag, aangeklaagd door het Joegoslavië-tribunaal, en Servië en Montenegro tekenden een los federatieverdrag dat de opmaat bleek voor een definitieve scheiding, waarvan in beide landen felle voor- en tegenstanders waren. De meeste reizigers op de spoorlijn wilden echter vooral economisch overleven. De film portretteert twee Montenegrijnse conducteurs, een Bosnische seinwachter en een smokkelende zigeuner. Het spoor zelf heeft een voorschot genomen op de scheiding: op het Servische deel van het traject rijden inmiddels alleen nog maar Servische treinen met Servische conducteurs, over de grens bemannen Montenegrijnen Montenegrijnse treinen.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
Human
Distributie
Public Film

Titel: Reisverhalen - Belgrado - Bar
Jaar: 2002
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01