Ga naar inhoud
Opmerkelijk openhartig fly on the wall-beeld van Siamand Banaa. Ooit vluchtte hij als Koerdische rebel naar Nederland, nu is hij ambassadeur voor Irak, een land op zoek naar een nationale identiteit.
Vol trots laat Siamand Banaa de foto zien. Als jonge Koerdische vluchteling demonstreert hij in oktober 1976 voor de hekken van Iraakse ambassade in Den Haag. De foto hangt nu in zijn kantoor in diezelfde ambassade, waar Banaa inmiddels de scepter zwaait. Wanneer de voormalig rebel nu een delegatie van Iraakse opperrechters ontvangt - waaronder enkele van zijn voormalige vijanden - draagt hij hen enkel op zich netjes te kleden. 'Beschouw me als een oom', zegt hij ze, en zo gedraagt hij zich ook ten opzichte van maakster Anneloor van Heemstra. Haar familie ving Banaa op toen hij voor het eerst naar Nederland kwam. Het resultaat is een ongewoon openhartig fly on the wall-document, gefilmd in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen van 2008. De observerende film toont een hoogwaardigheidsbekleder van een land zonder vlag of volkslied. De oude rebel is nog niet verdwenen, maar wel ingekapseld in een diplomatiek systeem van recepties en beleefdheidsbezoeken.

Credits

Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
VPRO TV
Distributie
IDTV Docs

Titel: Rebel in pak
Jaar: 2009
Duur : 56 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma, NFF Debuutcompetitie
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still