Ga naar inhoud
Roze vlak met wit logo Nederlands Film Festival

Profiel: Nico Bodemeijer

Regie: Kees Vlaanderen
Vijfentwintig jaar na de dood van Kerwin Duinmeijer vertelt de dader Nico Bodemeijer over de gebeurtenissen, de voorgeschiedenis en de nasleep die eigenlijk nog altijd voortduurt.
In de nacht van 20 op 21 augustus in het jaar 1983 stak de toen zestienjarige Nico Bodemeijer de vijftienjarige Kerwin Duinmeijer dood. Omdat Kerwin zwart was en Nico een skinhead werd het feit in de media bestempeld als een racistische moord. Na vijfentwintig jaar spreekt Nico B. voor het eerst over de gebeurtenissen. Hij vertelt over zijn moeilijke jeugd met een liefdeloze moeder en een door de oorlog getraumatiseerde vader: 'Als mijn vader de hond ging uitlaten stond mijn moeder met haar dronken kop in mijn kamer en was het oorlog.' Ook beschrijft hij de nacht van de fatale vechtpartij. 'Ik wilde het sussen. Niet te geloven toch?' Aan de hand van oude krantenartikelen laat hij zien hoe hij werd gestigmatiseerd, hoewel in het rechtbankvonnis niet aannemelijk werd geacht dat racisme het motief voor de daad was. Verbitterd is hij niet, maar de herinneringen aan dat korte moment waarin hij zijn zelfbeheersing verloor, doen nog zichtbaar pijn.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Geluidsnabewerking
OnLine Media
Omroep
Human TV
Titel: Profiel: Nico Bodemeijer
Jaar: 2008
Duur : 25 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2008
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.