Korte documentaire over Piet Esser, wiens beelden op pleinen en in musea door het hele land te zien zijn, maar die voor het huidige publiek vrij onbekend is. Rode draad is Essers talent om op een bijzondere wijze te observeren.
De documentaire over beeldhouwer Piet Esser begint met de privéopnamen die zijn kleindochter Marte van hem maakte, onder andere bij het Troelstramonument in Den Haag waarvoor hij verantwoordelijk is. Het is een informeel begin van een documentaire die de aandacht vestigt op een beeldhouwer die voor het hedendaags publiek nagenoeg onbekend is. Esser (1914-2004) had een bijzonder talent om te kijken. Hij leidde generaties Nederlandse beeldhouwers op, zoals Jan Wolkers, en zijn beelden zijn te zien op pleinen en in musea door het hele land. Hij was ook van grote betekenis voor de Nederlandse penningkunst. Experts en oud-leerlingen lichten enkele van zijn werken toe. De documentaire laat ook zien wat er gebeurt als iemand overtuigd blijft van zijn visie en de moderne trend niet volgt, zoals Esser in 1968 overkwam, toen hij hoogleraar aan de Rijksacademie van Amsterdam was.

Credits

Coproducent
Scenario
Sound Design
Muziek
Productiebedrijf
Phanta Film

Titel: Piet Esser: verbeelden van het zien
Jaar: 2009
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01