Ga naar inhoud
Documentaire waarin het turbulente leven van de in Los Angeles woonachtige Nederlandse cineast Paul Verhoeven wordt geportretteert.
Documentaire waarin filmmaker Jan Bosdriez het turbulente leven van de in Los Angeles woonachtige Nederlandse cineast Paul Verhoeven portretteert. In interviews in Nederland en Amerika vertelt Verhoeven over zijn jeugd, de oorlog, het geloof en zijn vertrek naar Amerika in 1986. In Nederland bezoekt hij vol enthousiasme plekken uit zijn jeugd, waaronder de lagere school en zijn ouderlijk huis. Filmfragmenten van onder andere Turks Fruit en Soldaat van Oranje illustreren de samenhang tussen gebeurtenissen uit Verhoevens verleden en scènes uit zijn films. Bovendien is de film gelardeerd met oude privéopnamen. Cameraman Jan de Bont en scenaristen Gerard Soeteman (Turks Fruit) en Joe Eszterhas (Basic Instinct) geven tenslotte hun mening over de samenwerking met een gedreven cineast.

Credits

Uitvoerend Producent
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR

Titel: Paul Verhoeven - De gewelddadige schepping
Jaar: 2000
Duur : 1 uur, 4 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2000

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.