Een portret van kunstenaar Paul Citroen, waarin hij naar voren komt als een sympathieke, zelfbewuste maar allesbehalve arrogante alleskunner. Met interviews, werk, en de kunstenaar in actie.

Een portret van schilder, kunsthandelaar, schrijver, graficus, fotograaf en leraar Paul Citroen. De aan het begin van de vorige eeuw in Berlijn geboren en getogen, half Nederlandse kunstenaar, wordt beschreven en gedefinieerd door een museumdirecteur, een onderzoeker bij het Nederlands Fotomuseum, twee voormalige studenten en een oud-model. Daaruit komt het beeld naar voren van een zelfbewuste, maar allesbehalve arrogante alleskunner, met een grote liefde voor ‘slanke vrouwen met grote ogen’. De interviews worden doorsneden met veel werk van de kunstenaar - waaronder een bootje dat hij op tienjarige leeftijd schilderde, en zijn wereldberoemde fotocollage Metropolis - en met fragmenten uit zijn boek Notities van een schilder. Ook zijn er archiefbeelden van Citroen in actie: karakteristiek fluisterend bij het tekenen en, hoogbejaard, een portret schetsend van Hildegard Knef, tijdens een televisieuitzending van Willem Duys.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Set geluid
Productiebedrijf
Interakt
Omroep
AVRO TV
Distributie
Interakt

Titel: Paul Citroen
Jaar: 2010
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still