Ga naar inhoud
Still

Pastorale 1943

Regie: Wim Verstappen
Vestdijkverfilming waarin een groepje burgers uit een dorp in de Betuwe dappere daden verricht in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vertoning in Ode aan Sylvia Kristel.
Vestdijkverfilming waarin een groepje burgers uit een dorp in de Betuwe dappere daden verricht in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze regelen onderduikadressen en seinen de locatie van bruggen en bunkers door aan Engeland. Het verraad van onderduikers op een boerderij doet vijf mannen besluiten de plaatselijke NSB-drogist te liquideren. Dit blijkt lastiger dan gedacht. De karakteristieke oorlogsfilm heeft als motto 'Van een volk dat een aardig volk is, omdat het weinig helden kent'. De film was een groot succes en trok meer dan 1 miljoen bezoekers. Wim Verstappen, waarmee Sylvia Kristel een levenslange vriendschap sloot, ontving in 1992 uit Sylvia’s handen de Dutch Film Museum Award.
Titel: Pastorale 1943
Jaar: 1978
Duur : 2 uur, 5 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 1994
Retrospectief

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still