Ga naar inhoud
Still

Op de drempel van het grote vergeten

Regie: Thom Verheul
Onderzoeksdocumentaire. Met een historica gaat Verheul op zoek naar verantwoordelijken voor de razzia in Putten op 2 oktober 1944. Hun zoektocht brengt ze uiteindelijk bij één man die wil praten.
In het gezelschap van een jonge Puttense historica gaat regisseur Thom Verheul op zoek naar een verantwoordelijke uit het Duitse bezettingsleger die rekenschap wil afleggen voor de massale razzia in Putten op 2 oktober 1944, waardoor ruim 540 mannen in Duitse werkkampen omkwamen. Verheul, die in de voice-over geen geheim maakt van zijn eigen vijandsbeeld, reist in deze onderzoeksdocumentaire met de historica langs slachtoffers, archieven en instanties. Ze zijn zelfs aanwezig bij een reünie van Wehrmacht-veteranen van de Hermann Göring-divisie, die de razzia uitvoerde. Maar overal lopen ze vast. De meeste betrokkenen zijn inmiddels overleden; oudere Duitsers die hen wellicht verder zouden kunnen helpen bagatelliseren de gebeurtenis. Als ze de hoop bijna hebben opgegeven, vinden ze onverwachts één nog levende oud-Wehrmacht-adjudant. Ook die draait eerst om de waarheid heen, totdat hij onder druk wordt gezet door zijn vrouw.

Credits

Scenario
Productiebedrijf
Stichting CineTom
Omroep
NCRV TV
Distributie
Stichting CineTom
Titel: Op de drempel van het grote vergeten
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 42 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2003
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.