Ga naar inhoud
Still

Oorlogswinter

Regie: Martin Koolhoven
Succesvolle verfilming van het beroemde boek Oorlogswinter volgt een veertienjarige jongen die met jeugdig idealisme aan een verzetsdaad begint, maar gaandeweg te maken krijgt met de wrede werkelijkheid van oorlog.
De verfilming van het beroemde boek Oorlogswinter van Jan Terlouw was eind 2008, begin 2009 een grote publiekstrekker voor jong en oud. Het verhaal, in consequent wit winterlicht gefilmd, speelt zich af tijdens de laatste, strenge winter van de Tweede Wereldoorlog in een dorpje vlakbij Zwolle. De veertienjarige burgemeesterszoon Michiel is het niet eens met de gematigde lijn van zijn vader en wil dolgraag het voorbeeld van zijn oom Ben volgen die in het verzet zit. Als Michiel in contact komt met een ondergedoken Engelse piloot besluit hij, in z'n eentje, de jonge, gewonde vliegenier te helpen ontsnappen. Onzeker over wat hij precies moet doen, maar vastberaden ook iets te betekenen in de oorlog, bereidt de introverte Michiel zijn plan voor. Regisseur Koolhoven presenteert enerzijds een spannend avontuur met wilde achtervolgingen en spectaculaire ontsnappingspogingen en anderzijds de verwarrende belevingswereld van een puber die wel alles ziet, maar nog niet doorheeft waar volwassen mensen (in oorlogstijd) toe in staat zijn.
Titel: Oorlogswinter
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 43 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2009
Gouden Kalf Competitie Hoofdprogramma Blinden & Slechtzienden Kids & Jongeren

Gouden Kalf winnaar

Beste Acteur (2009)
Martijn Lakemeier
Beste Production Design (2009)
Floris Vos
Beste Mannelijke Bijrol (2009)
Raymond Thiry

Gouden Kalf nominaties

Beste Camera (2009)
Guido van Gennep (NSC)
Beste Scenario (2009)
Mieke de Jong
Beste Scenario (2009)
Martin Koolhoven
Beste Regie (2009)
Martin Koolhoven
Beste Lange Speelfilm (2009)
San Fu Maltha
Beste Lange Speelfilm (2009)
Els Vandevorst
Beste Sound Design (2009)
Herman Pieëte (CAS)
Beste Scenario (2009)
Paul Jan Nelissen

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2008)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still
Still
Still