Ga naar inhoud
Twee onverschrokken bejaarde vrouwen van ruim negentig jaar getuigen (nu pas) van hun spectaculaire ontsnapping, samen met zeven andere levenslustige meisjes, uit de beruchte Dodenmars van Buchenwald in 1945. Rijk geïllustreerd met bijzonder archiefmateriaal.
Ieder jaar wordt er een herdenkingstocht gehouden voor de slachtoffers van de beruchte dodenmarsen in 1945. De deelnemers lopen langs dezelfde weg, waarlangs de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog duizenden en duizenden concentratiekampgevangenen afvoerden vóór de geallieerden zouden arriveren. Velen stierven tijdens die verschrikkelijke marsen. Niet echter negen dappere jonge meiden, die meeliepen in de dodenmars uit Buchenwald en die het vertikten om te sterven op jonge leeftijd. De twee hoogbejaarde vrouwen Lon Verstijnen en Christine Bénédite blikken beurtelings terug op hun bijzondere ontsnappingstocht. Hoe ze samen met hun vriendinnen dwars door Duitsland westwaarts lopend bevrijd gebied probeerden te bereiken. De vrouwen vertellen dat ze tijdens een rustpauze in de dodenmars ieder voor zich de vraag stelden: 'Waarom zouden we willen blijven leven?' Het antwoord deed hun de sprong naar de vrijheid wagen. Hun verhaal wordt overtuigend geïllustreerd met archiefmateriaal.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Distributie
Productiebedrijf
Armadillo Film
Ange Wieberdink Producties
Distributie
NPO Sales

Titel: Ontsnapt
Jaar: 2010
Duur : 56 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.