Documentaire over vijf meisjes voor wie de virtuele, digitale wereld bijna belangrijker is dan de echte wereld. Via internet vinden ze de steun, liefde en waardering die ze in hun directe omgeving missen.
Vijf meisjes, van verschillende komaf en verschillende leeftijden, met een opvallend gemene deler: internet is voor hen bijna belangrijker dan de echte wereld. Heddy Honigmann introduceert elk meisje via het internetvenster waarin ze zichzelf durven te zijn. Daarna zien we de meisjes in hun echte omgeving en worden de schrijnende verhalen verteld: Saskia wordt gepest, Sanne is depressief, Samantha werd verkracht, Zineb is uitgeprocedeerd en Inge verloor haar moeder aan borstkanker. Op internet vinden ze mensen waar ze zich geborgen bij voelen, spelen ze online vaak gewelddadige games, chatten ze met familie ver weg, of helpen ze andere mensen. Filmmaker Heddy Honigmann interviewt de meisjes en registreert de ontmoetingen - virtueel en reëel - met de internetvrienden. Dat levert ontroerende scènes op, zoals die waarin Sarah voor de eerste keer haar chatvriendin gaat zien, een gebeurtenis waar ze al weken nerveus voor is. Het lukt de filmmaker om de meisjes zichzelf bloot te laten geven, iets wat ze normaal gesproken alleen doen in de beslotenheid van de digitale wereld.

Credits

Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
VOF Appel & Honigmann
Omroep
Human TV

Titel: Ondertussen in Nederland - Emoticons
Jaar: 2007
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01