Ga naar inhoud
Still

Ondertussen in Nederland - De match

Regie: Kees Hin
In 2002 werd in een Zeeuws dorpje een oude vrouw vermoord. Door de recherche werd een grootschalig DNA-onderzoek ingezet. De film onderzoekt de consequenties van dit soort onderzoek.
Het Zeeuwse dorp Sint Philipsland werd in 2002 opgeschrikt door de moord op een oude vrouw. Gedood in haar eigen huis. De recherche koos voor een nieuw, omstreden speurmiddel: DNA-onderzoek. Aan tachtig jongens en mannen werd gevraagd wangslijm in te leveren. Uiteindelijk leverde dit een dader op. De onderzochte mannen die in deze film aan het woord komen, bleven met gemengde gevoelens zitten. Eén voor één worden ze door filmmaker Kees Hin naar de verhoorkamer geroepen om opnieuw over het DNA-onderzoek te praten. De een bleek er 'heel nuchter in', de ander twijfelde opeens toch aan z'n onschuld: 'Zou ik het in een vlaag van verstandsverbijstering gedaan kunnen hebben?' Soms vallen er lange stiltes, Hin onderbreekt ze nooit. De moordzaak zelf wordt compact aangekondigd door een nieuwsitem. Tussen beelden van de mannen worden opnames van weids, Zeeuws landschap versneden. Soms in splitscreen, nu en dan begeleid door onwerkelijke klanken. De verhalen maken veel duidelijk over het onderzoek, maar ook over hoe hecht zo'n kleine gemeenschap anno nu nog altijd is.

Credits

Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Van der Hoop Filmproducties
Omroep
Human TV
Distributie
Van der Hoop Filmproducties
Titel: Ondertussen in Nederland - De match
Jaar: 2008
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2008
Hoofdprogramma Ondertussen in Nederland

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.