Ga naar inhoud
Op de IC van het UMC te Groningen behandelt een bevlogen medisch team te vroeg geborenen. Dagelijks wordt afgewogen of behandeling zinvol is. De kans op een menswaardig leven staat voorop.
Veel baby's komen in Nederland probleemloos ter wereld. Dat geldt helaas niet voor elk kind. De filmmakers bezochten de intensivecareafdeling van het UMC in Groningen, waar een betrokken medisch team te vroeg geborenen behandelt. En groupe bespreekt men elke patiënt. Heeft het kind kans op een menswaardig bestaan? En wat is de definitie daarvan eigenlijk? Heel zelden gaat men over tot actieve levensbeëindiging, middels het hier ontwikkelde 'Gronings Protocol'. Dit 'voor god spelen' leverde wereldwijd kritiek op. Echter: 'Het is makkelijk een behandeling te starten. Het is juist moeilijk om te zeggen dat je het buisje er níet in stopt,' legt een arts uit. De camera registreert secuur alle emoties en overwegingen. Ook die van de ouders. Hun hoop, het verdriet en de schok wanneer een kind overlijdt. Hun emoties zijn door de filmmakers respectvol gefilmd. Net als het contrast tussen de heel kleine baby's en de medische apparaten die hen omringen.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
L&F Producties
Omroep
Human TV
Distributie
NPO Sales

Titel: Ondertussen in Nederland - Als we het zouden weten
Jaar: 2007
Duur : 1 uur, 18 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma, Ondertussen in Nederland
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.