Ga naar inhoud
Still

Onder ons

Regie: Marco van Geffen
Achter het keurige decor van de Vinexwijk gaat iets duisters schuil, vermoedt de Poolse au pair Ewa. Haar gastgezin weet niet wat ze met dit stille, schuchtere meisje aan moet.
Een Nederlands stel met een tweede op komst haalt de Poolse au pair Ewa in huis. De taalbarrière in combinatie met haar introverte karakter doen de onderhuidse spanningen in het gezin snel toenemen. Het zoontje is dol op haar, maar wat houdt dat stille meisje toch zo bezig? Door twee perspectiefwisselingen krijgt de kijker de gebeurtenissen behalve van het gastgezin ook vanuit Ewa en een bevriende au pair, in alles haar tegenpool, te zien. Dit effect wordt niet zoals gebruikelijk als kunstgreep ingezet om de spanning te verhogen, want ondanks een thrillerelement is Onder ons vooral een drama dat onderlinge menselijke relaties en gebrekkige communicatie onderzoekt tegen een strakke Vinex-achtergrond. Het scenario van Van Geffen en Jolein Laarman werd genomineerd voor de International Filmmakers Award 2009 van het Sundance Film Festival. De film is bedoeld als eerste deel van een thematische trilogie over de hoeksteen van de samenleving, de opvolger wordt Geen Naam van hetzelfde scenarioduo.

Titel: Onder ons
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2011
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

Gouden Kalf nominaties

Beste Vrouwelijke Bijrol (2011)
Rifka Lodeizen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still