Documentaire over de oudste abortuskliniek van Nederland geeft een genuanceerd beeld van de afwegingen van de betrokkenen en de gevolgen van de ingreep voor geaborteerde vrouwen.
'Mensen zoeken net zo lang tot ze een adres hebben gevonden waar ze geholpen kunnen worden,' zegt Thea Schipper, directeur van Bloemenhove. Dat adres moet veilig zijn en snel gevonden worden, want het gaat hier om een abortuskliniek. Bloemenhove is op dit gebied het oudste adres van Nederland. Hoewel abortus hier al een generatie lang legaal is, kan niet iedereen 'de meest uitgevoerde medische handeling ter wereld' even makkelijk accepteren. Nog regelmatig zijn er voor de deur demonstraties. Soms komt een oude demonstrant later met haar zwangere dochter naar de kliniek, terwijl een ooit geholpen vrouw een kaarsje komt branden voor het kindje dat niet mocht wezen. De medewerkers van Bloemenhove worden niet vrolijk van hun werk, maar zijn ervan overtuigd grotere ellende te voorkomen. Ondertussen wordt een meisje gevolgd voor wie de abortus een verrassend staartje kreeg. Haar moeder vertelt hoe moeilijk de ingreep is: 'Ik heb gejankt als een klein kind. Maar ja, het moest wel. Ik had zoiets van: Jezus, kind, je hebt je hele leven nog voor je.'

Credits

Sound Design
Productiebedrijf
Memphis Film & Television
Omroep
HUMAN
Distributie
Memphis Film & Television

Titel: Omstreden vrijheid
Jaar: 2005
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still