Ga naar inhoud
Still

Novemberlicht

Regie: Eric Oosthoek
Telefilm waarin een overstroming het dorp bedreigt waar de bejaarde Jacoba woont. Ze wil dood en weigert haar dijkwoning te verlaten. Tot ze wordt gestoord door de komst van haar koppige kleindochter.
Telefilm speelt zich af in het decor van een uitgestrekt oer-Hollands rivierenlandschap. Overmatige regenval bedreigt het Land van Maas en Waal met overstroming. Terwijl alle dorpsbewoners al zijn geëvacueerd, weigert de stoïcijnse bejaarde Jacoba haar dijkwoning te verlaten. Vervuld van verlangen naar de dood wacht ze op het moment dat de dijken het begeven. Ze doodt de tijd met het luisteren naar alarmerende weersberichten op de radio, het lezen van de bijbel en het bidden tot God dat hij voort moet maken. Tot de komst van haar twaalfjarige kleindochter Fleur haar verstoort en haar plan in de war schopt. Langzaam ontrafelt de film de reden van het eigenaardige gedrag van de oude vrouw, waaraan onverteerbare gebeurtenissen in het verleden ten grondslag liggen. Ondanks pogingen Fleur de deur uit te zetten, is het strijdlustige meisje vastberaden haar oma niet in de steek te laten. De confrontatie met haar kleinkind dwingt de oude vrouw haar overwegingen te herzien.

Credits

Production Design
Set geluid
Mixage
Montage
Productiebedrijf
The Film Kitchen
Omroep
IKON TV
Titel: Novemberlicht
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 22 minuten
Categorie: Lang Televisie Drama
Editie: NFF 2003
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

Gouden Kalf nominaties

Beste Production Design (2003)
Michel de Graaf

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still