De film­makers beginnen een kwek­erij in neder­wiet. Het hilar­ische verslag is versneden met het zorg­wekkende kat-en-muis­spel tussen kwekers, coffeeshophouders, de zware misdaad, politie en rechters.

De coffeeshop is al meer dan dertig jaar hét inter­na­tionale voor­beeld van toler­antie en gedogen in Neder­land. Niemand wordt hier gestraft voor het gebruik van soft­drugs. Maar de productie van neder­wiet is nog steeds verboden. Het gevolg is een even hilar­isch als zorg­wekkend kat-en-muis­spel dat kwekers, coffeeshophouders, geor­gan­iseerde misdaad, politie en rechters spelen rond de achter­deur van de coffeeshop.
Film­makers Maaik Krijgsman en Hans Pool besluiten een thuiskwek­erij te beginnen. Hun met tegenslagen kamp­ende onderne­ming is amusant. De verhalen van de hennep­plantenkweker, de verkoper van kweek­ben­odigdheden en de coffeeshophouder waarmee ze zaken doen zijn tegelijk ontnuchterend. De hardere aanpak van de politie drijft de prijs op, wat para­doxaal genoeg de inter­esse van de zware crim­i­naliteitalleen maar heeft verg­root. Het ideal­is­tische hippi­eti­jd­perk is voorbij.
Neder­wiet toont alle kanten van de neder­wiet: van politie-invallen bij thuiskwekers en bezoeken aan diverse groots opgezette kwek­er­ijen tot een muzikant die van zijn blowver­slaving probeert af te komen.

Credits

Uitvoerend Producent
Camera
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Montage
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NCRV TV

Titel: Nederwiet
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01