Documentaire van Aliona van der Horst over het huwelijk van haar ouders, een Nederlandse man en een vrouw uit Moskou. De ontwikkelingen in het Oostblok maken de relatie uiterst gecompliceerd.
De vader van regisseuse Aliona van der Horst leest voor uit de brieven die hij eind jaren zestig stuurde aan zijn Russische geliefde in Moskou: 'Het is makkelijker een raket de ruimte in te sturen dan jou hierheen te halen.' Vlak na hun huwelijk in 1968 valt Rusland Tsjecho-Slowakije binnen. Vader Van der Horst bevindt zich dan in Nederland; zijn vrouw krijgt geen uitreisvisum meer. Pas in 1972 - na negen aanvragen - mag ze met haar inmiddels geboren dochtertje Aliona naar Nederland. Maar het jonge stel is niet meer in staat het huwelijk te redden. De dochter reconstrueert de geschiedenis in gesprekken met vader, moeder en voormalige communistische leiders. Oude Russische televisieopnamen versterken de melancholieke ondertoon - een toon van heimwee naar een voorbij vaderland en een onvoltooide liefde.

Credits

Camera
Productiebedrijf
Viewpoint Productions
Omroep
NTR
Distributie
Viewpoint Productions

Titel: Na de lente van '68 - Een kleine liefdesgeschiedenis
Jaar: 2000
Duur : 58 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.