Ga naar inhoud
Still

Moeder Dao, de schildpadgelijkende

Regie: Vincent Monnikendam
Veelvuldig bekroonde documentaire is een compositie van fragmenten uit oude nitraatfilms over de koloniale periode van het voormalige Nederlands-Indië tussen 1912 en 1933.
Documentaire compositie van fragmenten uit oude nitraatfilms over het voormalige Nederlands-Indië. De film spitst zich toe op de wijze waarop Nederland in de periode 1912 - 1933 haar kolonie bestierde, hoe zij haar als koloniale onderneming zag en hoe de machtsverhoudingen destijds waren. De veelal voor propagandadoeleinden gemaakte opnamen weerspiegelen de koloniale mentaliteit van weleer en tonen de Europeaan als in wit tropenpak geklede, immer aanwijzingen gevende opzichter, zendeling of administrateur. Aan de zonder geluid opgenomen beelden is een bijzondere geluidsband toegevoegd met natuurlijke geluiden, inheemse muziek en poëzie. Bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire in 1995.

Credits

Mixage
Sound Design
Omroep
NTR
Distributie
Filmmuseum Distributie
Titel: Moeder Dao, de schildpadgelijkende
Jaar: 1995
Duur : 1 uur, 29 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 1995
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Documentaire (1995)
Vincent Monnikendam

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Grolsch Filmprijs (1995)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still