Ga naar inhoud
Still

Mijn vrienden

Regie: Lidija Zelovic
Egodocument waarin de maakster haar bruiloft viert en drie oude vriendinnen opzoekt. Ooit leefden ze zonder problemen samen in Sarajevo, maar de oorlog heeft hen uit elkaar gedreven.
Joegoslavië was voor filmmaakster Lidija Zelovic het land van melk en honing. Geboren en getogen in Sarajevo ontvluchtte ze de stad toen de oorlog uitbrak. Sinds dertien jaar woont en werkt ze nu in Nederland, waar ze het erg naar haar zin heeft, met haar vriend en hun kind dat net geboren is. Maar toch wringt er iets: ze mist haar oude vriendinnen, die over de hele wereld zijn uitgewaaierd. Daarom bedenkt ze een belachelijk plan, zoals ze het zelf zegt. Ze gaat haar bruiloft op het idyllische platteland in voormalig Joegoslavië vieren, al haar vrienden uitnodigen én, alsof het nog niet genoeg is, er een film over maken. In dit egodocument gaat Zelovic in gesprek met haar drie beste vriendinnen van toen, die ze opzoekt in Canada, Zweden en Sarajevo. In de zeer intieme gesprekken tracht ze de breuk te lijmen die door de oorlog ontstaan is in de vriendschap tussen haar Bosnische en Servische vriendin. Ondertussen gaan de voorbereidingen voor de bruiloft gewoon door, terwijl haar ooms steggelen over het aantal lammeren dat ze moeten slachten.

Credits

Uitvoerend Producent
Sound Design
Productiebedrijf
Zelovic Productions
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
ZDF Filmredaktion ARTE
Titel: Mijn vrienden
Jaar: 2007
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2007
Gouden Kalf Competitie Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.