De dertienjarige Grace wil nu wel eens weten wie haar echte vader is, maar haar dementerende opa is de enige die haar wil helpen. Avontuurlijke en vrolijke gezinsfilm met én voor jong en oud.


Regisseur Ineke Houtman en kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper verstaan de kunst om hun jeugdige publiek volwassen problemen voor te schotelen, zonder daarvoor op de knieën te hoeven gaan. Uiteraard lost Mijn opa de bankrover de avontuurlijke belofte van de titel in, maar het verhaal draait niet om materieel gewin, maar om de warme band tussen een pubermeisje en haar opa. Beiden wroeten in het verleden. De dertienjarige Grace - het enige kleurtje in de witte kaaskoppenfamilie - vindt zichzelf nu oud genoeg om het fijne te vernemen van haar afwezige Surinaamse vader, maar vangt bij iedereen bot. Alleen opa wil haar wel helpen met haar zoektocht, alleen is de weduwnaar aan het dementeren. Wanneer hij richting verzorgingstehuis wordt gemanoeuvreerd en zijn banktegoed wordt bevroren, vraagt dat om radicale middelen. Eigentijdse problemen, maar wel in een vrolijke setting én een muzikaal country-jasje gegoten en met veel vaart opgediend.

Titel: Mijn opa de bankrover
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2011)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.