Ga naar inhoud
Documentaire over de excentrieke Sonia Gaskell die na de oorlog vrijwel in haar eentje de Nederlandse dans op internationaal niveau wist te brengen, maar uiteindelijk in Parijs in alle eenzaamheid stierf.
Sonia Gaskell (1904-1974) was de oprichtster en eerste artistiek leidster van Het Nationale Ballet. Lesgevend in mantelpak en op hoge hakken wist ze na de Tweede Wereldoorlog vrijwel eigenhandig de dans in Nederland op internationaal niveau te brengen. Ze begon haar dansstudio in 1939 en richtte in 1945 haar eerste gezelschap op dat zowel het klassiek romantische als het moderne repertoire aankon. Oud-leerlingen als Rudi van Dantzig, Marianne Hilarides en Jaap Flier - toen aan het begin van hun carrière - vertellen over de expressieve vrouw die tot het uiterste ging voor de dans, maar na een gedwongen afscheid in 1968 eenzaam stierf. Haar wispelturigheid en haar onvermogen om zaken te delegeren leidden tot diverse crises en conflicten met toptalenten. Pas na haar dood komt Van Dantzig, in 1968 haar opvolger, iets te weten over de zware jeugd van de joodse Gaskell. Die bracht haar tijdens de Russische revolutie van Litouwen naar Oekraïne en vandaar via Parijs naar Amsterdam, en die vormde haar tot wie ze was.

Credits

Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR
Distributie
IDTV Docs

Titel: Mevrouw
Jaar: 2009
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still