In het café van Frans Tanke haalt een bonte stoet Twen­tenaren herin­ner­ingen op aan Joseph Sylvester alias Menthol, de eerste zwarte in Hengelo die trouwde met het mooiste meisje van de stad.
Joseph Sylvester, alias Menthol, was in de jaren 1920 de eerste zwarte man in Hengelo. En dan trouwde hij ook nog eens met Anna Marie Roosje’ Borchert, volgens velen het mooiste meisje van de stad, één van de eerste gemengde huwelijken van Neder­land. Zijn bijnaam ontleende Sylvester aan zijn vak. Als mark­tkoopman verkocht hij door het hele land zijn eigen merk Baba­jaba tand­pasta en leerde zo de Hollandse boeren poetsen. Tot hij zich met Roosje in Hengelo vestigde, dus. De docu­men­taire van Arno Kranen­borg vertelt het leven van Sylvester vanuit het oogpunt van de plaat­selijke bevolking, die in café De Elsmös herin­ner­ingen ophalen aan hun’ Menthol, aan de hand van het door hem nage­laten foto­plak­boek. Dat is in beheer van cafébaas Frans Tanke en zijn vrouw Rita. Aangezien hun zoon het bedrijf niet over wil nemen, zien ze zich gedwongen het te verkopen — inclusief de verza­melde boedel, waaronder zijn Menthol-collectie. Zo wordt Sylvesters verhaal gekleurd door een afscheid van het verleden waartoe het behoort.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Boon & Booy
Sound Design
Boon & Booy
Productiebedrijf
Drijver Audiovisuele Communicatie
Omroep
RTV Oost
Distributie
Drijver Audiovisuele Communicatie

Titel: Menthol, een neger in Hengelo
Jaar: 2009
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01