Ga naar inhoud
Still

Martha Vonk gaat naar Istanbul

Regie: Hester Overmars
Documentaire over de tapijtenverkoper Ahmet in Istanboel, die genoeg heeft van de leugens die hij vertelt om zijn handelswaar te slijten aan toeristen.
Ahmet is een tapijtenverkoper in Istanboel. Aan het begin van de documentaire verontschuldigt hij zich tegenover het Nederlandse volk voor de leugens die hij heeft verteld om in zijn onderhoud te voorzien. Een van die leugens is dat hij met de Nederlandse Martha Vonk is getrouwd; met dat verhaal lokt hij Nederlandse toeristen mee naar zijn winkel. Regisseur Hester Overmars volgt de sympathieke Ahmet bij zijn onvermoeibare pogingen potentiële klanten op straat aan te spreken en in de winkel tot aankoop te laten overgaan. Ondertussen vertelt hij over zichzelf, over de trucs die hij gebruikt om te verkopen, over zijn echte vrouw en over zijn dilemma: als goede moslim zou hij niet mogen liegen. Af en toe laat hij een foto zien van Martha Vonk, van wie hij twintig jaar geleden ooit gids was in Istanboel en die hij - al was het maar om commerciële redenen - niet kan vergeten.

Credits

Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Selfmade Films
Omroep
NCRV TV
Titel: Martha Vonk gaat naar Istanbul
Jaar: 2007
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2007
Gouden Kalf Competitie Hoofdprogramma

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2007)
Hester Overmars

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still